Kürtaj Nedir ? – İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması
Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına “kürtaj” veya “gebelik sonlandırma” denir. 1972 yılına kadar yasak olan kürtaja…
KÜRTAJ, genelde rahim içinden istenmeyen gebeliğin veya olumsuz gebeliğin tahliye edilmesi anlamında kullanılır.Bunun dışında kürtaj, düşükten sonra rahimde kalan parçanın alınması ya da anormal kanamalara bağlı parça alınmasını içeren rahim içinin temizlenmesi işleminede verilen isimdir.Her ne kadar rahim içinin hastalık durumunda veya anormal gebeliklerde başvurulan işlem olsa da genel olarak istenmeyen gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir.
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır.
Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir.
2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.),
Eğer kürtaj sonrası hemen kanamanız olmazsa bir hafta sonra gibi bir zaman sonra hafif bir ağrı ile yukarıda bahsedilen kanama olacaktır merak etmeyiniz.
Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrılarınız olabilir, bu ağrılarınızı hafifletmek için her hangi bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına “kürtaj” veya “gebelik sonlandırma” denir. 1972 yılına kadar yasak olan kürtaja…
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde…
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken…
Vakum aspirasyon küretaj: Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince…
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler: Ağrı: Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi…
Kürtaj işlemi sırasında iç organ olarak kabul ettiğimiz rahim içindeki damar ağızlarının ve serviksin açık…
Bazen özellikle küçük gebeliklerde müdahaleden 3-4 gün sonra parçalı kanama, kasık ağrısının artması ile meydana…
Ameliyatın hemen sonrasında gözlem için, hemşireniz sizi dinlenme odasına alacaktır. Dinlenme odasında 1-2 saat kalabilirsiniz.…
2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına…
Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir? Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe…
Kürtaj Nedir ? – İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına “kürtaj” veya “gebelik sonlandırma”…