Kızlık zarının Latince adı “HYMEN”dir. Hymen Yunan mitolojisinde evlilik tanrısına verilen isimdir. Hymen yapısı olarak ortasında bir delik bulunan ve vajina girişinde bulunan labuyomine dediğimiz küçük dudakların yaklaşık 1- 1,5 cm gerisinde bulunan zarsı yapıdır. Bu yapının dış tarafı daha çok deri kıvamında vajinaya bakan iç kısmı ise mukoza kıvamındadır. Ortasında bulunan delik yardımıyla içerde biriken vajinal salgılar ve adet kanı bu delik sayesinde dışarıya tahliye edilir.
KIZLIK ZARI NE İŞE YARAR?
Anatomik ve fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen işlevsel bir özelliği yoktur. Kızlık zarı embriyojik dönemden kalan bir deri kıvrıntısıdır. Dış ortamla vajina arasında bir bariyer görevi gördüğü düşünülmektedir.
KIZLIK ZARI NE ZAMAN OLUŞUR ?
Kızlık zarı embriyojik dönemde yani anne karnındayken oluşmaya başlamaktadır. Bebek doğduğunda kızlık zarı mevcuttur.
KIZLIK ZARI ESNEKSE NASIL ANLAŞILIR?
Esnek kızlık zarını sık olarak görmekteyiz. Kızlık zarının esnek olup olmadığını ancak jinekolojik muayene ile anlaşılabilir. Bu durumda hasta jinekolojik masaya alınarak özel bir muayene tekniği ile gözle bakarak anlaşılır kızlık zarının elastik olup olmadığı bunun anlaşılması için herhangi bir alet ultrason veya görüntüleme yöntemi kullanılmaz. Elastik kızlık zarının bir önemi ilişkide kanama olmamasıdır. Bu kızlık zarı genişleyebildiğinden ilişkiye izin verir yırtılma meydana gelmez. Yırtılma meydana gelmediğinden de kanama oluşmaz. Bu bizim gibi doğu kökenli toplumlarda bazen problem olmaktadır.
KIZLIK ZARI TİPLERİ NELERDİR ?
Kızlık zarları mukozal bir yapıdan oluşmaktadır. Kızlık zarı her bayan da tipi değişik olabilir. En sık gördüğümüz tip anüler dediğimiz halka şeklinde olanıdır ki bunun görülme oranı yaklaşık %90 – %95 oranındadır. Diğer sık görülen tipler yarım ay şeklinde olan ksentrik tip kızlık zarı, ortasında bölme olan septalı dediğimiz kızlık zarı, bazılarında içinde bir çok delik bulunan elek tarzındaki kribriform tip kızlık zarıdır. Bir diğer tip ise esasında anemenü olan kızlık zarının ortasında delik bulunmayan tipidir ki buna da imperfore hymen denilmektedir.
İLK İLİŞKİDE FAZLA KANAMA SEBEBİ NEDİR?
İlk ilişkide kızlık zarına bağlı olarak aşırı kanama meydana gelebilir. Bu daha çok derin yırtıklarda görülebilmektedir. Ancak kızlık zarının kalın olduğu veya septalı kızlık zarlarında derin yırtıklar oluşmasın da bu tarzda aşırı kanamaya neden olmaktadır. Aşırı kanama nedeni ile bazen cerrahi işlem yapılması kanamanın durdurulması gerekebilmektedir.
KIZLIK ZARI İMPORFERE (HİÇ DELİK BULUNMAYAN) İSE NE YAPMAK GEREKİR?
Normalde yapısı olarak kızlık zarının ortasında bir delik bulunmaktadır. Vajinal salgılar ve adet kanları bu delikten dışarıya tahliye olur. Bazı durumlarda kızlık zarında bu delik bulunmaz İmporfere hymen diyoruz. Bu doğuştan olan bir durumdur genellikle ergenlik çağında hasta ilk adet görmeye başladığını şiddetli ağrı ile kendini belirtir ve muayene ile tanısı konulur. Bu durumda cerrahi bir işlem yaparak kızlık zarının ortasına tahliye amacıyla bir delik açılır. Bunun tedavisi cerrahidir.
KIZLIK ZARI SEPTALI (KÖPRÜLÜ) OLANLAR NE YAPMALIDIR?
Kızlık zarının ortasında normalde bir delik bulunmaktadır. Bazen kızlık zarının yapısı olarak bir bölme bulunur ve bu deliği ortadan ikiye böler. Bu tip kızlık zarlarında herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak bazen kalın olduğu durumlarda ilişkide ağrı veya ilk ilişkiden sonrası aşırı kanamaya neden olabilir. Buna göre tedavi uygun cerrahi teknikleri ile yapılarak kanama durdurulur.
KIZLIK ZARI SEBEBİYLE İLİŞKİYE GİRİLEMEDİĞİ OLUR MU?
Kızlık zarının bazen çok kalın olduğu durumlarda veya septalı olduğu durumlarda ilişkide ağrı ilişkiye girememe problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu durum vajinusmus dediğimiz hastalıkla ayırt edilmelidir. Çünkü her iki hastalığında tedavisi de farklıdır.